Suku ja perinteet

Äitini on jo ikäihminen, mutta yksi on, josta hän ei luovu. Se on juhannusheran keitto. Tosin hän saattaa keittää sitä joskus muulloinkin, jos on suuri juhla.Kyse on perinneruuasta, joka on juhlaruoka Nivalassa, parhaasta päästä.

Paikallislehdessä on ilmoitus vähintään juhannuksen alla: punaista heraa myytävänä, omat astiat! Tuota juhlaruokaa haluavat ne, jotka ovat siihen tottuneet, kaikki siitä eivät pidä. Eivätkä kaikki voi sitä syödä, sillä hera on hyvin voimakasta: tuntiakausia keitettyä maitoa, josta vesi haihtuu. Herat saadaan juustonjuoksutinta käyttäen ja ne lisätään kiehumaan maitoon ja keitetään, kunnes sekä maito että herat ovat oranssinpunaisia. Hyvää se on, ja sitä pääsen nauttimaan pian.

Äidinäiti kuoli vain 67-vuotiaana. Sen jälkeen äitini sanoi usein kaipaavansa äitiään, sitä ettei voi soittaa enää tälle tai tavata. Erityisesti lapsensynnyttämisen jälkeen äiti kertoi odottaneensa äitiään käymään.

Liekö äidin opetusta vai naisen verissä tuo asia, sillä itselleni on myös oman äidin läsnäolo samoissa tilanteissa ollut tärkeä. Sen takia osaan arvostaa ja olla kiitollinen, että äitini vielä elää.

Isäni kuoli pari vuotta sitten, sitäkin tärkeämpää on ainoan tyttären vierailut äidin luona. Niinpä menen ilolla, koska minut otetaan ilolla vastaan.

Suku on tärkeä minulle. Se on voimavara ja sen kautta voin oppia tuntemaan itseäni ja juuriani tässä elämässä. Saan myös rukoilla sukuni puolesta ja kiittää isovanhemmistani, jotka rukoilivat ja kantoivat sukua Jumalan eteen. Niinpä minäkin rukoilen myös tulevien polvien puolesta. Se on etuoikeus.

Ota Jeesus rakkahin, 
suojaas koti kallehin
siunaa äitiä ja isää...
-Lastenvirrestä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Unettomuus on mahdollisuus

Syntymäpäivä äidin, unhoon ei jäädä voi!

Kävellen terveeksi ja ehjemmäksi?