Perhejuhlien jälkeen

Aina se monttu on yhtä tympeä, vaikka osaan jo siihen varautua. Monttuun putoamiseni tapahtuu yhtä varmasti kuin Moppe saa illallisensa, aina samassa tilanteessa: ison tapahtuman jälkeen.

Samanaikaisesti työni päättymisen aikaan kuoli appeni. Hautajaiset järjestyivät kaksi päivää ennen poikamme häitä. Molemmat isoja tapahtumia.

Jännitti, miten mieheni suhtautuu isänsä kuolemaan. Isä kävi viimeksi varmaan kolmisen vuotta sitten sairaalassa miestäni, eli siis poikaansa katsomassa. Oman ikänsä ja sairauksiensa takia hänellä ei ollut myöhemmin enää mahdollisuutta siihen.

Koska Ari ei kykene MS-taudin takia puhumaan, hänen reaktionsa ovat olleet voimakkaita aiempina vuosina: hallitsematonta itkua tai naurua, jos tilanne on ollut erityisen kamala tai hauska. Tämän asian hän otti rauhallisesti, vaikka sureekin.

Vihkiäiset olivat neljännet ja viimeiset perheessämme reilun seitsemän vuoden sisällä. Jokaisissa Ari on ollut kanssani kirkossa, mutta ei häätilaisuudessa.

Ensimmäisillä kerroilla jännitin mielettömästi ja toivoin harhaasti, että Arin kunto sallisi hänen osallistua hääjuhlaankin. Mutta ei niin ei.

Häiden jälkeisenä päivänä tapasimme vielä lastemme kanssa tyttären perheessä ja Ari oli mukanani. Olin mitoittanut voimani näitä tapahtumia ajatellen. Tänä aamuna vanhimman poikamme perhe lähti lähes viikon jälkeen kotiinsa ja minä jäin yksin.

Viime yö jo meni huonosti nukkuessa. Tänään olen surrut, itkenytkin aamulla. Väsymystäni ja kaikkea mahdollista. Kuolemaakin olen toivonut, sekin kuuluu "taudin" kuvaan.

Liikunta auttaa suruun. Lähdin pyöräilemään ja kävin uimassa. Sen jälkeen oloni helpottui. Ehkä tästä taas mennään.

Ja kyllä tästä mennään. Samoilla eväsleivillä kuin ennenkin, uusilla mutta entisenlaisilla.
 
JOKA MINUA KUULEE
SAA ASUA TURVASSA JA 
OLLA RAUHASSA ONNETTOMUUDEN KAUHUILTA.
Snl 1:33

VANHURSKAAT SAAVAT AVUN HERRALTA
HÄN ON HEIDÄN TURVANSA AHDINGON AIKANA.
Ps 37:39

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Unettomuus on mahdollisuus

Syntymäpäivä äidin, unhoon ei jäädä voi!

Kävellen terveeksi ja ehjemmäksi?